Cum sa alegi cea mai buna masina de spalat rufe

Cum sa alegi cea mai buna masina de spalat rufe

CUM SA ALEGI CEA MAI BUNA MASINA DE SPALAT RUFE

 

Cand hotaram sa cumparam o masina de spalat rufe primul lucru de care ne lovim este numarul mare de optiuni si oferte, fapt care ne ingreuneaza alegerea și ne da impresia ca a gasi masina de spalat rufe potrivita pentru noi este o misiune aproape imposibila. Din fericire, lucrurile nu stau chiar asa, tot ce trebuie sa faceti este sa aveti cateva criterii simple in minte, pentru a nu risca sa va simtiti coplesiti de diversitatea ce va intampina.

Tocmai de aceea va propunem un scurt ghid menit sa va usureze cautarile. 


BUGETUL
 

 Un prim element pe care trebuie sa il aveti in vedere este bugetul alocat cumpararii unei masina de spalat rufe. Oricat de evident ar suna, in febra cumparaturilor, multi dintre noi avem tendinta de a ne depasi bugetul din cauza impresiei gresite ca mai scump inseamna neaparat mai bun sau ca un pret mai piperat ne ofera garantia rezistentei in timp a viitoarei masina de spalat rufe.

 Vestea buna este ca puteti sta linistiti, acesta nu este un adevar absolut. Daca ceea ce va doriti de la o masina de spalat rufe este sa spele bine, sa aiba programe eficiente si de o durata relativ scurta, va puteti incadra intr-un buget care sa nu depaseasca 1500 de lei. Marci precum Vortex, Gorenje, Arctic, Beko, Finlux va pot oferi un raport calitate-pret foarte bun. 

 

Daca iesiti putin din aceasta zona si aveti in vedere o masina spalat cu uscator sau cu un tip anume de motor sau anumite programe, pretul poate creste, dar in acest caz va putem oferi recomandari care sa impace nevoile si bugetul dumneavoastra.


CAPACITATEA DE INCARCARE


Pentru a nu risca sa cumparati o masina prea mare sau prea neincapatoare pentru nevoile dumneavoastra, este bine sa tineti cont de la inceput de volumul de rufe pe care trebuie sa il spele viitoarea masina de spalat sau numarul de membrii ai familiei si nevoile acestora, sau mai pe scurt, capacitatea de incarcare a masinii de spalat rufe.

Pentru familiile mici sau tinerii ce locuiesc singuri recomandam modelele cu o capacitate de incarcare de 5-6 kg, potrivite pentru spalari frecvente, fara a fi nevoie sa va ingrijorati ca spala masina in gol in cazul in care nu aveti foarte multe haine de spalat. 
 

Printre cele mai populare alegeri se numara masinile de spalat rude automate cu o capacitate de incarcare de 7-8 kg, care au o gama mai variata de programe, acoperind nevoile unei familii obisnuite, si fiind potrivite pentru cei care doresc programe de spalare speciale pentru bumbac, matase, lana etc.

Pentru familiile mai numeroase sau cei care vor suficient spatiu pentru pilote, paturi si perdele o masina de peste 8 kg este cea mai potrivita alegere, oferindu-va confortul de a spala chiar si articolele mai voluminoase in confortul propriei case.

 

CLASA ENERGETICA
 

Cand vine vorba de clasa energetica, trebuie sa va reamintim de aparitia noilor clase de eficienta energetica. Daca inainte eram obisnuiti ca electrocasnicele sa faca parte din clase de la A+++ la D, din martie 2021, noile clase energetice incep de la A si se incheie la G. 

Desi pretul masinilor de spalat rufe din clasa A (sau vechea clasa A+++) poate parea ceva mai mare decat al celor apartinand altor clase energetice, trebuie sa stiti ca pe termen lung investitia intr-o clasa energetica mai buna o sa merite. Clasa A/A+++ aduce cu sine costuri mai mici la electricitate, o ingrijire mai buna a rufelor si optiuni ca reglarea temperaturii apei sau a duratei programului de spalare. Mai jos aveti un tabel cu preturile estimative si consumul energetic al masinilor de spalat rufe (cu o capacitate de 7 kg si 1200 rpm) de la clasa A la clasa G, pretul luat in considerare pentru un kw fiind de 0,67 lei.

 

Clasa energetica noua

Consumul anual de energie

Costurile anuale

A

154 kw/h

103 lei

B

160 kw/h

107,2 lei

C

174 kw/h

116,58 lei

D

171 kw/h

114,57 lei

E

174 kw/h

116,58 lei

F

186 kw/h

124,62 lei

G

200 kw/h

134 lei

 

DIMENSIUNI SPATIU DE INSTALARE
 

Un alt detaliu foarte important pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand doriti sa cumparati o masina de spalat rufe este spatiul pe care il aveti la dispozitie si pe care i-l puteti aloca acesteia.

Daca dispuneti de un spatiu ingust de instalare si doriti ca accesul la masina de spalat rufe sa fie cat mai comod in ciuda spatiului redus, va recomandam masinile de spalat cu incarcare verticala, o solutie optima pentru nevoile dumneavoastra.

Pentru cei care au un spatiu de instalare redus, dar doresc o masina de spalat rufe cu o capacitate de incarcare de 7-8 kg, masinile de spalat rufe slim sunt cea mai buna solutie, unele modele oferind o performanta apropiata de cea a masinilor de spalat standard, cat si un design compact.

Cei norocosi ce au la dispozitie suficient spatiu de depozitare pot alege din numeroasele modele de masini de spalat rufe standard, cu incarcare frontala.

 

MASINI DE SPALAT RUFE STANDARD SAU CU USCATOR
 

Spatiul intervine si in aceasta categorie, pentru cei care locuiesc la curte sau au balcon, o masina de spalat standard fiind alegerea fireasca. Daca problema depozitarii hainelor la uscat reprezinta o problema pentru dumneavoastra, o masina de spalat rufe cu uscator este solutia pe care o cautati.

 

PROGRAMELE DE SPALARE
 

Cand vine vorba de programele de spalare, cel mai bine este sa tineti cont de nevoile dumneavostra, daca va sunt de folos programe precum Bumbac, Culori inchise/Jeans, Delicate/ Matase, daca doriti Extra Clatire sau aveti copil mic si Programul antialergic este o necesitate fireasca, daca sunteti o persoana ocupata pentru care functia Spalare rapida este un prieten de nadejde sau nu va place sa calcati hainele si functia Anti-sifonare va vine in ajutor. In cele ce urmeaza va oferim o lista cu cele mai des intalnite programe de spalare:

  • Bumbac 20 / 40 / 60 / Eco

  • Spalare rapida

  • Clatire

  • Stoarcere/Evacuare

  • Mixt

  • Sintetice

  • Lana

  • Spalare manuala

  • Materiale delicate

  • Jeans

  • Child lock

Unele masini de spalat vin cu noi tehnologii ce pun la dispozitie programe precum:

  • Eco Dose - functie care asigura dozarea detergentului lichid

  • ExtraSteam - curatare cu abur

  • Eco Heater - functie ce creste durabilitatea masinii de spalat si lupta impotriva depunerilor de calcar

  • Smart Sensors - care asigura un consum optim de apa, energie, controlul temperaturii apei

  • Amanare pornire

  • Afisare timp ramas

  • Sistem de control al balansului

  • Home Whiz prin Bluetooth - functie ce va permite sa controlati electrocasnicele chiar de pe telefonul propriu.
     

Lista cu noile functii de care va puteti bucura continua, iar daca doriti sa aflati mai multe despre beneficiile si utilizarea acestora va invitam sa accesati acest link, unde va explicam mai pe larg ce aduce nou fiecare program de spalare.


CONSUMUL DE APA 
 

De regula, majoritatea modelelor de masini de spalat rufe consuma in jur de 60 de l, insa valorile por varia in functie de programul folosit. Ce trebuie sa aveti in minte este ca un program mai scurt consuma mai putina apa, iar programele mai lungi aduc cu sine un consum mai mare. De obicei, producatorii semnalizeaza consumul mediu de apa al unei masini de spalat prin utilizarea unor litere similare celor din clasele energetice: A inseamna ca modelul este unul econom, iar E semnaleaza o masina de spalat mai putin economa.

 

REPARABILITATEA 
 

Un detaliu important, car care este deseori trecut cu vederea este reparabilitatea unei masini de spalat rufe, daca aceasta poate fi reparata odata ce s-a stricat sau nu. Producatori precum Vortex ofera modele cu un grad crescut de reparabilitate, prelungind astfel durata de viata a masinii de spalat rufe.

 

LIPSA APEI CURENTE
 

In cazul in care nu dispuneti de apa curenta, trebuie sa tineti cont de acest detaliu, pentru a alege fie o masina de spalat rufe cu incarcare automata, fie o masina de spalat semiautomata, in care puteti pune apa, sau un model de poate fi modificat pentru a corespunde cu nevoile dumneavoastra.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!