CUM SA ALEGI CEL MAI BUN APARAT FRIGORIFIC
Cand vine vorba despre achizitia unui aparat frigorific, dorinta oricarui viitor cumparator este de a achizitiona cel mai bun frigider, cel mai bun congelator sau cea mai buna combina frigorifica, intr-un cuvant, de a face cea mai buna achizitie in raport cu nevoile sale si bugetul disponibil.
Pentru a va asigura ca luati cea mai inteleapta decizie, sfatul nostru este sa aveti in vedere cateva criterii simple care va pot usura cautarea unui aparat frigorific, fie nou sau resigilat.
FRIGIDERE
Prima caracteristica esentiala pe care trebuie sa o luati in considerare atunci cand vreti sa cumparati un frigider este volumul de depozitare al acesuia. Odata ce stiti clar care va sunt nevoile si cat de incapator trebuie sa fie viitorul frigider, puteti sa hotarati si detaliile conexe, cum ar fi tipul de frigider sau compartimentarea pe care o preferati.
-
Frigiderul cu o usa:
Desi nu se mai bucura de popularitatea de odinioara, frigiderul cu o usa ramane o alegere potrivita pentru persoanele singure sau care nu dispun de foarte mult spatiu pentru un aparat frigorific, pentru studentii ce trebuie sa isi gestioneze cu mare grija spatiul din camera de camin sau propietarii de pensiuni si hoteluri. O alta alegere inspirata pentru detinatorii de pensiuni si hoteluri este frigiderul retro sau minibarul, cum mai este cunoscut. Acesta reprezinta ruda mai eleganta a frigiderului cu o usa, iar urmatoarele produse va pot convinge de designul chic al unui astfel de aparat frigorific.
Acest tip de frigider vine fara prea multe dotari in afara celor de baza, de racire si inghetare, si cu un volum ce incepe de la aproximativ 50 l si poate ajunge pana la 200-250 l. Partea de congelator este dispusa in partea de sus a aparatului si are o capacitate de 5-20 l.
-
Frigiderul cu doua usi
Fiind fratele mai performant al frigiderului cu o usa, frigiderul cu doua usi ofera un spatiu de depozitare mult mai mare si mai bine compartimentat, unele modele avand un volum de peste 450 l. Majoritatea aparatelor de genul acesta au un volum de 200-300 l. Mai mult de cat atat, in cazul acestui tip de frigider, apar si functii ce au rolul de a mentine alimentele proaspete pentru o durata cat mai lunga de timp sau a optimiza performanta aparatului
COMBINE FRIGORIFICE
Spre deosebire de frigider, combina frigorifica are un volum de depozitare mult mai mare (300-500l), iar congelatorul, pozitionat in partea de jos, ocupa mai mult spatiu in structura aparatului frigorific si este mai bine compartimentat decat in cazul unui frigider cu doua usi.
Tocmai de aceea, combinele frigorifice sunt produsele cele mai populare din categoria aparatelor frigorifice, fiind alegerea perfecta pentru cei care vor spatiu de depozitare mare atat pentru partea de racire, cat si pentru partea de congelare. Un alt detaliu ce contribuie la popularitatea acestor aparate este raportul calitate-pret excelent pe care vi-l ofera unele modele. Spre exemplu, combina frigorifica Arctic AK54305M30W este un model pe cat de spatios si eficient compartimentat si decent, pe atat de accesibil la pret.
Atat in cazul frigiderelor, cat si in cazul combinelor frigorifice, trebuie sa tineti de cont si de caracteristici precum consumul de energie sau functiile si dotarile pe care le cautati la un astfel de aparat frigorific.
Consumul de energie
Pentru a va asigura ca alegeti un frigider sau o combina frigorifica prietenoase cu factura la curent, este bine sa va indreptati atentia catre produsele care fac parte din clasa energetica C (dupa noua organizare a claselor energetice de la A la G) sau A+++, A++, A+, dupa vechea clasificare de la A+++ la D. In tabelul de mai jos va oferim informatii mai detaliate despre cati kw consuma o combina frigorifica de aproximativ 300 de litri, pe ora:
Clasa energetica |
Consumul de energie |
Costurile pe an |
C |
149 kWh |
99,83 lei |
D |
210 kWh |
140,7 lei |
E |
249 kWh |
166,83 lei |
F |
292 kWh |
195,64 lei |
Functii dorite
Printre functiile cele mai populare se numara sistemul de racire No Frost, care asigura o racire uniforma si impiedica formarea ghetii, nemaifiind nevoie sa pierdeti timp pretios cu dezghetarea aparatului frigorific. Un alt motiv pentru care aceasta functie este atat de populara este faptul ca receste alimentele mult mai rapid, conservandu-le astfel mai bine.
Un alt element de care trebuie sa tineti cont este sistemul de ventilatie al aparatului frigorific. Ventilatia uniforma elimina mirosurile neplacute si pastreaza o temperatura constanta. In functie de producator si de model, amplasarea orificiilor de aerisire poate varia.
Functia de congelare rapida, destul de cautata de catre cumparatori, protejeaza alimentele deja congelate de un eventual soc termic odata cu introducerea unor alimente noi, dar contribuie totodata si la congelarea mai rapida a acestora din urma.
O alta functie care castiga teren este functia de ionizare, menita sa neutralizeze bacteriile din interiorul aparatului frigorific, pentru a mentine un aer curat si a pastra alimentele in cele mai igienice conditii.
Cand vine vorba de dotarile aparatului frigorific, trebuie sa hotarati daca doriti compartimente speciale, pentru fructe, legume sau cautati ca aparatul sa aiba dispenser de apa si gheata, usi reversibile sau afisaj electronic.
Daca ceea ce cautati este un congelator, trebuie sa aveti,si in acest caz, cateva criterii de care sa tineti cont, cum ar fi tipul de congelator.
LADA FRIGORIFICA
Acesta este un tip de congelator orizontal, cu deschidere in partea superioara, ce poate fi dotat cu separatoare sau cosuri interioare. Printre avantajele acestor modele se numara eficienta lor energetica, faptul ca pastreaza hrana la o temperatura rece pentru mai mult timp, chiar daca nu mai sunt conectate la retea, si mai mult decat atat, sunt si mai silentioase decat congelatoarele verticale. Organizarea alimentelor, insa poate fi ceva mai problematica, dar si faptul ca ocupa mai mult spatiu si pot fi decongelate doar manual.
CONGELATOR VERTICAL
Cei care dispun de mai putin spatiu prefera congelatoarele verticale. Fiind dotate cu rafturi si sertare, fac organizarea alimentelor mult mai usoara si, spre deosebire de lazile frigorifice, majoritatea modelelor de congelatoare verticale vin si cu functia de auto decongelare.
Dezavantajul acestor modele este faptul ca sunt mai zgomotoase si pot consuma mai mult decat lazile frigorifice.
Inainte de a va decide asupra unui congelator, este bine sa aveti in vedere detalii ca volumul de depozitare, cat loc ii puteti aloca acestuia, adaptarea acestuia in cazul in care nu mai este conectat la retea, eficienta energetica sau functiile si accesoriile pe care le doriti de la un astfel de aparat frigorific.
Este bine sa va orientati spre un model de congelator ce are panou de control, pentru a ajusta temperatura sau este echipat cu roti pentru o mutare usoara. Functia No Frost vine, de asemenea, cu avantajele sale, scutindu-va de povara dezghetarii, iar functia inghetare rapida contribuie la pastrarea prospetimii alimentelor. Separatoarele si compartimentele, lacatul pentru usa sau iluminarea interioara sunt caracteristice ce va pot fi de folos intr-un congelator, vertical sau orizontal.
Dupa ce ati hotarat ce doriti de la un aparat frigorific, cel mai recomandat este sa va documentati in legatura cu garantia produselor vizate. Aceasta poate varia de la 2 la 5 ani, dar daca respectati indicatiile producatorilor, durata de viata a produsului dumneavoastra o sa fie semnificativ mai lunga.
In cazul in care ati hotarat ce va doriti de la un aparat frigorific, insa fie bugetul sta in calea alegerii dumneavoastra, fie doriti sa economisiti bani, aveti drept alternativa achizitionarea unui produs resigilat. Alectro va pune la dispozitie o gama variata de combine frigorifice si frigidere resigilate la preturi semnificativ mai mici, cat si poze detaliate cu orice inconvenient al aparatului frigorific ales, pentru ca dumneavoastra sa fiti sigur/a ca luati o decizie in cunostinta de cauza.